miércoles, 29 de abril de 2009

LA COMPETÈNCIA INFORMACIONAL

La competència informacional[1] és un conjunt d’habilitats que es desenvolupen al llarg de la vida, necessàries per interactuar amb la informació ja sigui tant en l’àmbit acadèmic com en el laboral, i s’ha convertit en una peça clau dins d’aquest procés d’aprenentatge.
Els estudiants han d’incorporar aquestes habilitats al llarg del seu propi procés d’estudi, com si fos una “eina” pel “treball” d’aprendre. L’estudiant ha d’adquirir les següents aptituds:
- Reconèixer la necessitat d’informació
- Distingir entre les diferents formes de tractament de la necessitat d’informació reconeguda.
- Construir estratègies de localització de la informació
- Localitzar i accedir a la informació.
- Compara i avaluar la informació obtinguda per diverses fonts.
- Organitzar, aplicar i comunicar la informació a altres persones i de manera adequada a cada situació.
- Sintetitzar i edificar a partir de la informació existent, contribuint a la creació de nou coneixement.
A dia d’avui, la nostra societat ens demana que estem informats, ja que es donen canvis continus en tots els àmbits de la vida. A més, un fet important i característic del nostre món globalitzat, és que ens afecten totes les problemàtiques d’arreu del món, així doncs fa que la competència informacional sigui encara més important.
Es per aquest motiu que, en el nostre desenvolupament de la nostre identitat professional, i el fet que l’educació es troba influenciada pel seu context, és a dir la societat, cal que adquirim una bona competència informacional, donat que això implica informar-se, reciclar-se i contrastar dita informació per poder estar al corrent d’allò que afecta directament al nostre àmbit d’actuació.
[1] LUCENA, A, I ALTRES. “La formación en competencia Informacional: El bibliotecario en el aula”.Biblioteca EUETIB, Servicio de Bibliotecas y Documentación de la UPC, 2004. Disponible des d’Internet a: <> [amb accés al març de 2009].
per Laura Ortega i Raquel Duran

No hay comentarios:

Publicar un comentario